fbpx

The Copier Guy

Berapakah Harga Mesin Fotostat Pejabat di Malaysia?


Berapakah Harga Mesin Fotostat Di Malaysia

Berapakah harga mesin fotostat pejabat di Malaysia? Sekiranya anda ingin membeli mesin fotostat untuk pertama kalinya, ini mungkin salah satu soalan yang anda akan tanya.

Malangnya, tiada jawapan tepat untuk soalan ini.

Kosnya bergantung pada keperluan, spesifikasi, saiz, dan juga konfigurasi mesin fotostat anda.

Artikel ini bertujuan untuk membantu anda memahami pelbagai jenis mesin fotostat dan kos yang diperlukan untuk membelinya.

Baca Juga:-

Jenis-jenis Mesin Fotostat Paling Umum

Berikut adalah beberapa jenis mesin fotostat yang paling biasa digunakan:

Mesin Fotostat Monokrom atau Hitam-Putih

Sebilangan orang memilih mesin fotostat hitam-putih kerana ia berharga lebih murah daripada mesin fotokopi berwarna. Begitu juga dengan tonernya. Tetapi, anda harus ingat bahawa ia tidak secepat atau setepat berbanding dengan mesin fotokopi berwarna. Mereka biasanya digunakan untuk mencetak dokumen teks dan untuk membuat salinan lukisan kertas berkualiti tinggi.

Mesin Fotostat Berwarna

Sekiranya anda menginginkan sesuatu yang lebih daripada mesin fotostat monokrom asas, mesin fotokopi berwarna dianggap sebagai pilihan yang ideal.

Mesin fotostat berwarna mempunyai empat drum dan empat takungan warna untuk menghasilkan sebarang kombinasi warna yang dikehendaki. Warna utama yang diisi di dalam takungan toner adalah kuning, sian, magenta, dan hitam. Ini biasanya disebut sebagai spektrum CMYK.

Mesin Fotostat Analog

Ini adalah jenis mesin fotokopi lama yang menggunakan cahaya, cermin, dan kanta untuk memantulkan imej dokumen tersebut ke fotoreseptor.

Pada masa kini, salinan analog telah diganti dengan yang digital kerana faktor kegagalan mekanikal dan kekurangan komponen gantian.

Mesin Fotostat Atas Meja

Seperti namanya, mesin fotostat ini muat atas meja. Ia biasanya boleh menghasilkan salinan berukuran A4. Untuk menghasilkan ukuran lain yang lebih besar, lebih banyak mekanisasi diperlukan dan akhirnya akan menambah saiz mesin fotostat.

Mesin Fotostat A3

Dokumen seperti spreadsheet, poster dan pelbagai bahan pengiklanan dicetak menggunakan mesin fotostat A3.

Ia biasanya lebih besar daripada mesin fotostat desktop padat.

Mesin Fotostat Rangkaian

Ini adalah pilihan yang sangat baik jika anda mencari mesin fotostat untuk disepadukan dengan pelbagai peranti di pejabat, sekolah, dll.

Semua komputer yang disambungkan ke rangkaian boleh mengakses mesin fotostat ini. Ini membolehkan semua pengguna mengimbas atau mencetak mengikut keperluan mereka.

Hak istimewa pentadbir juga diberikan kepada penyelia yang ingin memantau semua aktiviti percetakan.

Mesin Fotostat Tugas Berat

Mesin fotostat tugas berat biasanya digunakan oleh pejabat atau perniagaan besar di mana lebih banyak cetakan akan dibuat dalam sehari. Mesin fotostat ini menawarkan lebih banyak fungsi dengan kualiti dan keluaran yang lebih tinggi.

Apa yang Perlu Dipertimbangkan Sebelum Mendapatkan Mesin Fotostat?

Berikut adalah beberapa perkara penting yang perlu dipertimbangkan sebelum mendapatkan mesin fotostat untuk kegunaan pejabat anda:

Jumlah Kakitangan / Pengguna

Ini adalah perkara utama yang anda perlu pertimbangkan sebelum anda beli mesin fotostat untuk pejabat anda. Nilaikan berapa ramai pekerja yang mempunyai keperluan percetakan.

Sekiranya bilangan yang diramalkan tinggi, anda dinasihatkan untuk mendapatkan mesin fotostat yang boleh mencetak dengan lebih cepat dan tahan lasak.

Kelajuan Salinan

Ini menunjukkan berapa cepat pencetak anda boleh mengeluarkan hasil cetakan dan salinan. Ia biasanya dinyatakan dalam bilangan helai/minit.

Pencetak berjumlah sederhana biasa untuk perniagaan mempunyai kelajuan cetakan/salinan 24-45 helai/minit.

Amaun Salinan

Ciri ini menunjukkan jumlah kepingan yang boleh dicetak oleh mesin fotostat dalam sebulan.

Mesin fotostat biasanya dikategorikan kepada amaun kecil, sederhana dan tinggi berdasarkan keperluan yang berbeza.

Semasa membeli mesin fotostat, nilaikan amaun keperluan dari segi salinan bulanan dan jumlah mesin yang anda rancang untuk guna.

Sambungan Tanpa Wayar

Membeli mesin fotostat dengan keupayaan pencetakan tanpa wayar boleh membantu kerja cetakan anda menjadi lebih cepat dan mudah.

Anda boleh meletakkan pencetak bersaiz besar di tempat yang sesuai tanpa perlu risau tentang kepanjangan kabel sambungan.

Kebolehpercayaan

Semasa membeli mesin fotostat, adalah penting untuk mempertimbangkan kebolehpercayaannya. Penggantian adalah perkara terakhir yang anda mahukan selepas membelinya.

Ada sesetengah model yang telah terkenal dengan ketidak boleh percayaan mereka; pastikan anda tidak membeli model-model tersebut.

Apa yang boleh anda buat adalah menyemak ulasan-ulasan dalam talian untuk memastikan mesin fotostat yang anda mahu beli mendapat ulasan yang baik daripada pengguna.

Keupayaan Imbasan

Mesin fotostat kini dilengkapi dengan ciri-ciri pengimbasan yang kaya.

Kemajuan teknologi telah membolehkan pengimbasan automatik dan penyepaduan skrin sentuh dalam kebanyakan mesin fotostat.

Anda boleh mengimbas dan menghantar gambar terus ke peranti anda atau aplikasi perniagaan anda seperti Sage, Goldmine, dll.

Pastikan anda memilih ciri-ciri pengimbasan yang sesuai dengan proses dan keperluan perniagaan anda.

Integrasi Dengan Infrastruktur Sedia Ada (Sambungan)

Salah satu perkara penting yang perlu dipertimbangkan semasa membeli mesin fotokopi adalah ia harus berintegrasi secara lancar dengan peralatan pengeluaran dokumen lain anda.

Ini akan membantu memastikan gangguan yang minimum terhadap produktiviti pekerja dan kurang memberi kesan pada projek yang sedang berjalan.

Perubahan antara muka pengguna yang walaupun sedikit boleh menjejaskan produktiviti pekerja kerana ia selalunya memerlukan pekerja untuk dilatih semula.

Kefungsian

Apabila anda membeli mesin fotostat, fungsi adalah satu lagi perkara penting yang perlu dipertimbangkan. Bergantung kepada keperluan pejabat anda, anda boleh memilih mesin fotokopi pelbagai fungsi atau mesin fotokopi fungsi tunggal.

Baca Juga: Kelebihan & Kekurangan Pencetak Pelbagai Fungsi

Terdapat banyak sebab untuk memilih mesin pelbagai fungsi. Gabungan fungsi penyalinan, pencetakan, pengimbasan dan faks dalam satu peranti adalah sangat wajar apabila membeli mesin fotostat.

Tanpa beberapa peranti tambahan, ia membantu melapangkan ruang pejabat anda untuk bekerja. Pengimbas bersepadu boleh memudahkan anda menyimpan kertas kerja penting dan resit-resit anda.

Perkhidmatan Selepas Jualan

Semasa memilih mesin fotostat, adalah lebih wajar untuk memahami pilihan yang sedia ada untuk perkhidmatan selepas jualan.

Berhati-hati menilai perkara seperti, apakah kos yang akan dikenakan untuk perkhidmatan selepas jualan? Atau adakah ia percuma? Adakah perkhidmatan disediakan melalui pihak ketiga atau syarikat yang sama?

Setelah pembelian dibuat, mesin fotostat akan menjadi sebahagian daripada aliran kerja dokumen digital anda yang amat penting. Oleh itu, anda harus mempertimbangkan apa yang perlu dilakukan sekiranya berlaku kerosakan.

Mesin fotokopi pelbagai fungsi moden mempunyai jumlah bahagian mekanikal yang besar, dan pada suatu masa, pasti akan mengalami kegagalan mekanikal.

Memilih pembekal yang bagus membantu memastikan anda mempunyai perkhidmatan selepas jualan yang boleh dipercayai dan disertakan dalam perjanjian anda. Perjanjian perkhidmatan yang baik membantu menampung semua caj buruh dan alat ganti yang diperlukan untuk membaiki mesin.

Keselamatan

Keselamatan adalah faktor yang penting untuk dipertimbangkan semasa membeli mesin fotostat untuk mana-mana organisasi. Ada syarikat-syarikat yang perlu berurusan dengan banyak dokumen sulit dan peribadi.

Mesin fotostat harus mempunyai ciri keselamatan terbina untuk memastikan bahawa dokumen yang diimbas atau disalin tidak akan jatuh ke tangan yang salah. Mesin penyalin zaman moden dilengkapi dengan sistem pengesahan identiti untuk memastikan hanya pengguna yang sah boleh mengakses data yang disimpan di dalamnya.

Memori

Memori memainkan peranan yang penting dalam operasi mesin fotostat. Memori yang rendah boleh mengakibatkan pengeluaran yang lebih lambat. Anda mungkin akan melihat mesej yang mengatakan “memori tidak mencukupi” semasa membuat salinan.

Jenis-jenis Kos yang Terlibat untuk Memiliki Mesin Fotostat

Kos untuk memiliki sebuah mesin fotostat terbahagi kepada dua kategori. Mereka adalah:

 • Kos pendahuluan
 • Kos berterusan

Kos Pendahuluan

Ini biasanya ditentukan oleh jenis mesin fotokopi yang telah anda putuskan untuk beli. Jika anda mempunyai belanjawan yang ketat, adalah lebih wajar untuk menyenaraikan semua keperluan anda supaya dapat memilih mesin yang paling sesuai untuk perniagaan anda.

Terdapat banyak pilihan yang tersedia di pasaran untuk pelbagai fungsi seperti mencetak, mengimbas, faks, dll.

Baca Lagi: Fotokopi Vs Imbasan: Apakah Perbezaannya

Tiada gunanya membeli mesin fotokopi yang tidak mempunyai fungsi yang diperlukan untuk perniagaan anda.

Mesin fotostat boleh mengimbas dokumen dan menghantar e-mel terus ke folder kongsi. Beberapa ciri yang boleh anda pertimbangkan adalah:

 • Lipatan Surat: Keupayaan untuk melipat surat, risalah dan dokumen lain secara automatik membantu anda menjimatkan masa daripada membuat kerja manual dan hasilnya lebih konsisten. Anda juga boleh memilih untuk membuat lipatan-Z atau lipatan-C.
 • Penghasilan Buku Kecil: Membantu menghasilkan buku kecil dengan ciri kemasan penebuk lubang atau lipatan.
 • Faks: Hantar mesej faks terus ke alamat yang ditetapkan.
 • Tebukan Lubang: Tersedia secara tunggal atau tiga, bergantung kepada keperluan pengguna.
 • Dulang Kertas Berkapasiti Besar: Tingkatkan kapasiti dulang standard dengan membenarkan lebih banyak kertas dimuatkan.
 • Pengawal Fiery: Digunakan untuk padanan warna tahap tertinggi untuk media cetak dan pengurusan kerja-kerja cetakan.
 • Pembaca Kad: Ciri keselamatan yang penting untuk membenarkan pekerja tertentu mengakses kandungan yang diimbas atau diprasimpan.
 • Percetakan-Ikuti-Saya: Keupayaan untuk membuat cetakan dari mana-mana komputer meja, komputer riba, telefon pintar atau mana-mana peranti lain yang dipautkan ke rangkaian.

Kos Berterusan (Perjanjian Penyenggaraan Mesin Fotokopi)

Perjanjian penyenggaraan mesin fotokopi melindungi anda daripada kos tambahan semasa ketidakfungsian mesin fotokopi.

Kos berterusan juga termasuk kos penyenggaraan berkala dan kos alat ganti. Kebanyakan perjanjian perkhidmatan datang dengan penggunaan minimum 1000 salinan/bulan.

Harga Sewaan Mesin Penyalin Pejabat / Harga Belian Mengikut Penggunaan

Mesin fotostat datang dalam pelbagai bentuk dan saiz bergantung kepada keperluan. Anda perlu memilih mesin yang paling sesuai untuk anda, berdasarkan jenis perniagaan dan keperluan anda.

Dalam pasaran hari ini, terdapat beberapa jenama besar yang menyediakan model berbeza untuk dipilih.

Berikut adalah beberapa pilihan yang boleh dipertimbangkan mengikut penggunaan anda.

Penggunaan Biasa/Sederhana

Mesin fotokopi jenis ini biasanya digunakan apabila keperluan cetakan adalah rendah. Ia digunakan untuk percetakan monokrom mudah dan cetakan berwarna yang berkuantiti kecil.

Penggunaan Tinggi

These are multifunction printers used by businesses for more extensive printing requirements. Because of their advanced capabilities, they can handle massive printing volumes.

Ia merupakan mesin fotokopi pelbagai fungsi yang digunakan oleh perniagaan-perniagaan untuk keperluan percetakan yang lebih luas. Disebabkan keupayaan canggih mereka, mereka boleh mengendalikan jumlah percetakan yang besar.

Mereka serasi dengan mana-mana peranti yang disambungkan ke rangkaian, seperti telefon pintar, tablet, desktop, dll. Mereka mempunyai semua keupayaan pencetak peringkat perniagaan dengan keupayaan pencetakan berwarna yang canggih.

Anggaran Kos Mesin Fotokopi di Malaysia

Jenis / Penggunaan Hitam / Putih Berwarna
Serba baru / Penggunaan Sederhana Sewa: RM 200++
Beli: RM 8,000++
Sewa: RM 250++
Beli: RM 11,000++
Recond / Penggunaan Sederhana Sewa: RM 68++
Beli: RM 3,000++
Sewa: RM 88++
Beli: RM 4,000++
Serba baru / Penggunaan Tinggi Sewa: RM 350++
Beli: RM 15,000++
Sewa: RM 480++
Beli: RM 20,000++
Recond / Penggunaan Tinggi Sewa: RM 100++
Beli: RM 5,000++
Sewa: RM 150++
Beli: RM 6,000++

Perjanjian Penyenggaraan Mesin Fotokopi

Kontrak perkhidmatan/penyenggaraan mesin fotokopi boleh dilanggan bersama dengan pajak sewaan atau pembelian mesin fotokopi anda.

Seperti yang telah dinyatakan, ini adalah kos berterusan untuk penyenggaraan, alat ganti dan penggantian bahan guna habis seperti toner, dsb.

Perjanjian penyenggaraan mesin fotokopi biasanya dicaj berdasarkan bacaan meter seperti di bawah:-

 • Hitam/Putih: RM 0.03/helai
 • A4 berwarna: RM 0.40/helai
 • A3 berwarna: RM 0.80/helai

Kesimpulan

Di dunia moden, mesin fotostat memainkan peranan yang penting dalam setiap perniagaan.

Dalam artikel ini, kami telah membentangkan beberapa jenis mesin fotostat yang berbeza dan kegunaan masing-masing untuk membantu anda memilih yang terbaik untuk perniagaan anda.

Pastikan anda mengetahui ciri-ciri yang telah dibincangkan serta memahami keperluan anda sendiri sebelum membuat keputusan.

Jika anda sedang mencari mesin fotokopi untuk keperluan penyalinan dan pengimbasan anda, The Copier Guy menawarkan pakej sewa mesin fotostat yang kompetitif untuk bisnes di KL & Selangor.

Hubungi kami sekarang untuk mengetahui lebih lanjut tentang pakej kami dan tambah baik proses penyalinan dokumen anda.

the copier guythe copier guythe copier guy
Get A Quote