fbpx

The Copier Guy

Fotokopi Vs Imbasan: Apakah Perbezaannya


Fotokopi vs Imbasan - apakah perbezaannya

Sejak tahun 1970-an, mesin fotokopi telah menjadi komponen penting peralatan pejabat. Sementara itu, pada tahun 1957, pengimbas dram adalah pengimbas imej pertama yang direka untuk komputer.

Mungkin sukar untuk membezakan antara mesin fotokopi dan pengimbas kerana mereka seakan-akan berfungsi dengan cara yang sama, tetapi teknik output mereka amat berbeza.

Baca Juga: Kelebihan & Kekurangan Pencetak Pelbagai Fungsi

Apakah Itu Imbasan?

Pengimbasan dokumen atau pengimejan dokumen ialah proses menukar dokumen kertas menjadi gambar digital (atau mikrofilem).

Pengimbasan mencipta salinan digital dokumen. Salinan digital kemudiannya boleh disimpan dan dihantar secara digital.

Ini adalah cara yang bagus untuk mengurangkan penyimpanan fizikal kertas terutamanya jika anda mahu melaksanakan perniagaan bebas kertas.

Apakah Itu Fotokopi?

Daripada mencipta salinan digital dokumen, fotokopi mencipta salinan kertas atau salinan keras.

Ini cara yang bagus untuk membuat salinan dokumen untuk tujuan pengedaran.

Persamaan Antara Fotokopi dan Imbasan

Persamaan utama di antara fotokopi dan imbasan adalah kedua-duanya membuat salinan digital dokumen.

Proses pertama fotokopi dan imbasan adalah sama iaitu menghasilkan salinan digital dokumen.

Ini dibuat dengan meletakkan dokumen pada plat, yang merupakan permukaan kaca rata pada bahagian atas peranti. Anda juga boleh memasukkannya ke dalam penyuap dokumen, yang membolehkan beberapa helai kertas disalin atau diimbas sekaligus.

Selepas langkah pertama ini, peringkat seterusnya adalah apa yang memisahkan fotokopi dengan imbasan.

Perbezaan Antara Fotokopi dan Imbasan

Ramai orang sering menggunakan mesin fotokopi dan pengimbas secara berbalik tanpa mengetahui perbezaannya.

Walaupun telah dinyatakan bahawa langkah pertama mereka adalah sama, peringkat lain prosesnya, adalah sangat berbeza.

Perbezaan ketara mereka dikongsi di bawah mengikut kategori.

Tujuan

Mengimbas mencipta salinan digital untuk disimpan di suatu tempat manakala fotokopi bukan sahaja mencipta salinan digital tetapi juga mencetaknya.

Pengimbas ialah peralatan untuk perniagaan, sekolah, usahawan atau pemilik syarikat yang ingin bebas kertas.

Selepas menghasilkan salinan digital, ia menghantar dokumen tersebut ke komputer (melalui e-mel atau rangkaian) untuk penyimpanan atau menyimpannya di dalam USB atau kad memori.

Pengimbas tidak mempunyai dulang output, sistem dakwat, dan keupayaan mencetak; mereka hanya menghasilkan salinan digital.

Mesin fotokopi bukan sahaja mencipta salinan digital tetapi juga mencetak dokumen.

Mesin fotokopi dilengkapi dengan sistem dakwat mereka sendiri, dulang output, dan keupayaan mencetak untuk membuat salinan dokumen.

Oleh itu, jika anda hanya ingin mencipta salinan digital, gunakan pengimbas. Walau bagaimanapun, jika anda ingin membuat salinan fizikal, gunakan mesin fotokopi.

Antara Muka Pengguna

Penyalinan dokumen adalah kaedah yang kurang memakan masa dan kurang rumit berbanding dengan pengimbasan. Kebanyakan mesin fotokopi hanya memerlukan pengguna untuk menekan butang untuk memulakan proses fotokopi.

Satu tekanan ini mengimbas dan mencetak dokumen sekaligus. Pilihan tambahan membolehkan anda mengubah kualiti cetakan atau bilangan salinan yang hendak dicetak.

Di sebaliknya, pengimbasan memerlukan pemahaman asas tentang komputer untuk mengendalikan penghantaran, penyimpanan dan pengeditan imbasan.

Pengimbas mencipta salinan digital yang perlu disimpan di suatu tempat dan diperolehi semula untuk digunakan.

Mesin Fotokopi vs Pengimbas: Bagaimana Mereka Berfungsi?

Maklumat di bawah akan membantu anda mengetahui cara setiap mesin berfungsi, berdasarkan kualiti, kelajuan dan kemajuan.

Kualiti

Pengimbas amat berguna untuk menukar teks atau gambar kepada imej digital resolusi tinggi. Salinan digital kemudiannya boleh dihantar melalui e-mel atau dikongsi dengan orang lain di rangkaian anda.

Kelajuan

Pengimbas berfungsi berdasarkan halaman demi halaman, menjadikannya lebih lambat daripada penyalin, yang boleh mengendalikan banyak halaman sekaligus.

Mengimbas dan kemudian mendapatkan salinan keras dokumen melibatkan dua langkah; manakala fotokopi hanya melibatkan satu langkah.

Tambahan pula, mesin fotokopi boleh membuat banyak salinan dokumen yang diimbas anda, menjadikan penyalinan dokumen secara besar-besaran pantas dan mudah.

Kemajuan

Mesin fotokopi canggih juga boleh menyusun dan mengokot kumpulan kertas; sesuatu yang tidak dapat dilakukan oleh pengimbas.

Percetakan vs Fotokopi

Walaupun mereka sangat serupa, percetakan tidak harus disalah anggap sebagai fotokopi.

Terdapat dua pilihan semasa menghasilkan dokumen menggunakan kertas

  • Mencetak dokumen daripada salinan digital
  • Menyalin dokumen daripada kertas fizikal

Dua jenis peralatan yang berbeza diperlukan untuk setiap pilihan ini. Mesin cetak untuk mencetak dan mesin fotokopi untuk fotokopi.

Walau bagaimanapun, dengan kemajuan teknologi, ramai orang tidak pasti tentang perbezaan antara kedua-dua mesin ini kerana banyak mesin cetak pelbagai fungsi kini mempunyai keupayaan mesin fotokopi.

Tidak sukar untuk membezakan mereka kerana objektif utama mesin fotokopi adalah untuk mencipta salinan pendua, tetapi matlamat utama mesin cetak adalah untuk mencetak.

Dengan percetakan, anda perlu mempunyai salinan digital dokumen terlebih dahulu sebelum mencetaknya di atas kertas. Di sinilah pengimbas memainkan peranan. Ini bermakna anda mungkin perlu mengimbas dokumen terlebih dahulu sebelum ia boleh dicetak.

Fotokopi tidak memerlukan salinan digital. Selagi anda mempunyai salinan keras dokumen, anda boleh mencetak salinannya.

Kesimpulan

Dengan semua maklumat yang diberikan di atas, adalah jelas bahawa mesin fotokopi dan pengimbas berfungsi dengan cara yang sama, tetapi outputnya berbeza.

Gajet generasi baharu, bagaimanapun, menggabungkan kedua-dua ciri ini. Contohnya, peranti pelbagai fungsi menggabungkan mesin cetak, mesin fotokopi dan pengimbas ke dalam satu peranti, memberikan anda semua fungsi yang anda perlukan, termasuk faks.

Baca Lagi: Pencetak Pelbagai Fungsi: Kelebihan & Kekurangan

Kebanyakan mesin fotokopi moden juga menawarkan keupayaan pengimbasan dan faks, menjadikannya mesin semua dalam satu yang ideal untuk mencetak, menyalin, mengimbas dan juga faks.

Jika anda sedang mencari mesin fotokopi untuk keperluan penyalinan dan pengimbasan anda, The Copier Guy menawarkan pakej sewa mesin fotokopi yang kompetitif untuk bisnes di KL & Selangor.

Hubungi kami sekarang untuk mengetahui lebih lanjut tentang pakej kami dan tambah baik proses penyalinan dokumen anda.

the copier guythe copier guythe copier guy
Get A Quote