fbpx

The Copier Guy

Senarai Semak Penyelenggaraan Mesin Fotostat


Senarai Semak Penyelenggaraan Mesin Fotostat

Penyelenggaraan mesin fotostat adalah bahagian penting dalam mana-mana mesin. Walau bagaimanapun, ini adalah bahagian yang sering diabaikan.

Mesin fotostat pejabat yang tidak mendapat penjagaan yang betul akan menyebabkan banyak kerosakan yang boleh dicegahi.

Dalam artikel in, kami akan membincangkan cara menyelenggara mesin fotostat anda dengan menggunakan senarai semak penyelenggaraan mesin fotostat komprehensif kami.

Apakah Penyelenggaraan Mesin Fotostat?

Penyelenggaraan mesin fotostat merujuk kepada tindakan yang perlu diambil untuk memastikan mesin fotostat anda berada dalam keadaan yang baik. Anda boleh melakukan beberapa penyelenggaraan mesin fotostat pencegahan yang mudah untuk mengelakkan kerosakan yang tidak dijangka.

Semua jenis peralatan di pejabat memerlukan penyelenggaraan yang betul untuk mengelakkan kerosakan. Mesin fotostat tidak terkecuali.

Apa yang Menyebabkan Kebanyakan Masalah Dengan Mesin Fotostat?

Satu soalan yang mungkin di fikiran anda ialah, “Apakah yang menyebabkan paling banyak masalah dalam mesin fotostat?”

Adakah mesin fotostat anda tidak berfungsi secara rawak? Nah, ini boleh menjadi hasil daripada pelbagai isu.

Mari lihat isu biasa yang boleh membawa kepada kerosakan.

Mesin Fotostat Terlalu Panas

Seperti yang telah kami nyatakan sebelum ini, mesin penyalin boleh melakukan begitu banyak fungsi. Fungsi ini boleh terdiri daripada menyalin dokumen secara besar-besaran dan mengeditnya kepada auto-dupleks.

Sekarang, bayangkan beban kerja mesin penyalin terdedah kepada setiap hari. Dengan sentiasa menggunakan mesin penyalin anda untuk melaksanakan fungsi ini tanpa memberi masa untuk menyejukkan, pemanasan melampau pasti akan berlaku.

Malah manusia pun akan jatuh sakit apabila kita bekerja keterlaluan. Mesin fotostat anda boleh rosak jika ia tidak diberi masa dan pengudaraan yang mencukupi untuk penyejukkan antara tugas.

Kapasiti Mesin Fotostat Yang Salah

Fungsi pencetak adalah penting, tetapi bagaimana dengan kapasitinya? Itu adalah isu yang gagal dipertimbangkan oleh banyak pejabat apabila membeli mesin fotostat mereka.

Sesetengah mesin fotostat tidak boleh menghasilkan volum yang sama setiap bulan. Haus dan lusuh tidak dapat dielakkan jika anda memberikan terlalu banyak tugas kepada mesin anda. Tugas yang melebihi kapasitinya.

Selain itu, penggunaan yan kurang daripada output minimum boleh menyebabkan masalah. Sebagai contoh, mesin fotostat volum tinggi adalah untuk penggunaan yang kerap, dan penggunaan yang kurang boleh membawa masalah.

Kesesakan Kertas

Kesesakan kertas adalah satu lagi punca biasa masalah mesin fotostat. Apa yang menyebabkan kesesakan kertas?

Kesesakan kertas boleh berlaku disebabkan kualiti kertas yang rendah. Apabila terdapat pengumpulan bit kertas berkualiti rendah, ia boleh menyebabkan kesesakan kertas.

Penyisipan kertas yang salah juga boleh menyebabkan kertas tersekat. Ini adalah punca kesesakan kertas yang paling biasa. Ia berlaku apabila anda tidak menjajarkan kertas anda dengan betul ke dalam mesin.

Apabila meletakkan kertas dalam dulang input, ramai orang membebankannya. Itu adalah kesilapan biasa. Orang lain mungkin melipat kertas ini, memaksanya ke dalam dulang, dan menimbulkan masalah.

Betapa teruknya kesesakan kertas? Kesesakan kertas boleh merosakkan komponen dalaman mesin fotostat. Itu akan menyebabkan bil pembaikan yang tinggi.

Masalah Dengan Toner

Toner mungkin rendah atau rosak sepenuhnya. Kartrij rendah adalah tipikal.

Apabila anda mula perasan bahawa salinan anda kelihatan pudar, ini adalah tanda bahawa toner telah rendah. Anda perlu mengeluarkannya dan memasang toner yang baharu.

Untuk mengelakkan masalah penyalinan, pastikan:-

 • Toner disediakan dengan betul
 • Gunakan jenis kartrij toner yang betul
 • Toner yang digunakan sesuai dengan mesin fotostat anda

Jika mesin penyalin anda mula tidak berfungsi kerana kartrij yang rosak atau persediaan yang salah, anda mesti menghubungi juruteknik untuk memeriksanya.

The Copier Guy boleh membantu anda. Jika anda perlu juruteknik untuk memeriksa/membaiki isu mesin fotostat anda, sila hubungi kami.

Bagaimana Anda Menyelenggara Mesin Fotostat?

Mesin fotostat adalah mesin yang penting dan harus diselenggara setiap hari untuk memastikan prestasi optimum. Jadi, mari kita lihat secara ringkas templat senarai semak kami.

Senarai Semak Penyelenggaraan Mesin Fotostat

Terdapat pelbagai cara untuk memastikan mesin fotostat anda dalam keadaan baik. Keadaan cemerlang memerlukan mesin penyalin anda melaksanakan tugas yang diperlukan pada tahap optimum.

Berikut ialah senarai semak ringkas tentang cara memastikan mesin fotostat anda dalam keadaan baik:

 • Matikan mesin fotostat anda sebelum membersihkannya untuk mengelakkan sebarang kemalangan elektrik. Kegagalan untuk melakukan ini boleh menjejaskan anda dan mesin secara negatif.
 • Gunakan kertas dan toner yang paling sesuai untuk mesin anda. Kertas berkualiti tinggi akan sentiasa mengurangkan habuk yang akan mengganggu fungsi mesin fotostat.
 • Simpan mesin fotostat anda di kawasan yang mempunyai pengudaraan yang baik.
 • Bersihkan mesin salinan anda dengan betul.
 • Kosongkan sebarang kesesakan kertas.
 • Bersihkan toner dan penggelek anda dengan kain lembap. Pastikan tiada habuk di sini, dan kegagalan untuk berbuat demikian boleh menyebabkan kesesakan kertas. Untuk penjelasan lanjut tentang perkara yang perlu digunakan dalam membersihkannya, rujuk manual anda.
 • Gantikan unit dram secara kerap. Anda tidak sepatutnya menunggu sehingga dram haus sebelum menggantikannya.
 • Gantikan toner anda.
 • Dapatkan kontrak penyelenggaraan mesin fotostat. Kontrak ini adalah seperti insurans kesihatan unbtuk mesin fotostat anada. Kontrak penyelenggaraan meliputi kos mengupah juruteknik untuk membuat pembaikan & penyelenggaraan.

Bagaimana Anda Membersihkan Mesin Fotostat?

Kami telah membincangkan betapa pentingnya membersihkan mesin penyalin anda. Ia secara amnya memastikan prestasi optimum dengan membersihkan kesesakan kertas dll.

Kini tiba masanya untuk bercakap tentang cara membersihkan mesin fotostat dengan cara yang betul.

 1. Anda mesti mematikan dan mencabut plag mesin penyalin anda terlebih dahulu untuk mengelakkan kemalangan elektrik daripada berlaku kepada anda dan mesin.
 2. Kemudian, gunakan pembersih yang mengandungi alkohol. Pembersih mestilah bebas daripada ammonia atau peluntur.
 3. Seterusnya, lembapkan sedikit kain bersih dengan larutan pembersih. Untuk mengelakkan komplikasi mesin, anda tidak mahu mencurahkan terlalu banyak cecair pada kain pengelap.
 4. Lap bahagian luar dengan berhati-hati menggunakan kain lap sambil memastikan cecair tidak memasuki sebarang bukaan di sekeliling butang. Biarkan permukaan mesin kering, kemudian pasangkan peranti.
 5. Selepas itu, basuh tangan anda.

Apakah Bahan Yang Digunakan Untuk Membersih Mesin Fotostat?

Semasa membersihkan mesin fotostat, anda mesti menggunakan kain lembut dan bersih dengan campuran isopropil alkohol dan air. Alkohol hendaklah 70% dan air 30%.

Penggunaan paras alkohol yang terlalu tinggi boleh menyebabkan perubahan warna, rekahan pada permukaan, dsb. Pastikan anda mengelak daripada menggunakan tuala kertas.

Siapa Perlu Dihubungi Apabila Mesin Fotostat Perlu Dibaiki?

Penjagaan mesin fotostat tidak selalunya begitu mudah. Walaupun manual mengandungi gambaran visual tentang cara mengekalkannya, ia masih terdedah kepada pelbagai isu-isu. Sebab itulah seorang juruteknik diperlukan untuk menyelenggaranya.

Juruteknik yang juga dipanggil orang penyelenggaraan, ialah seseorang yang membaiki atau menservis mesin fotostat anda, terutamanya apabila ia tidak berfungsi. Seorang juruteknik telah melalui latihan untuk memperoleh pengetahuan mengenai pembaikan mesin fotostat.

Nota Akhir

Untuk memastikan prestasi optimum dan mengelakkan pembaikan yang mahal, tidak syak lagi bahawa anda perlu meluangkan masa untuk melakukan penyelenggaraan mesin fotostat. Dengan bantuan manual dan jututeknik, perbelanjaan yang tidak perlu dapat dielakkan.

Jika anda sedang mencari  pembekal mesin fotokopi yang dipercayai , The Copier Guy menawarkan perkhidmatan penyelenggaraan mesin fotokopi yang jujur & berpatutan. Whatsapp kami  untuk mengetahui lebih lanjut.

the copier guythe copier guythe copier guy
Get A Quote