fbpx

The Copier Guy

Jenis Mesin Fotostat Dan Fungsinya

Jenis Mesin Fotostat dan Fungsinya

Pelbagai jenis mesin fotostat telah muncul dengan pesat dalam beberapa tahun ini.

Dalam artikel ini, kami akan membincangkan secara terperinci jenis-jenis mesin fotostat dan fungsinya untuk membantu anda memilih mesin yang sesuai dengan keperluan anda.

Kepentingan Mesin Fotostat

Mesin fotostat telah menjadi penting dan ruji di pejabat moden, terutamanya disebabkan oleh banyak peranan yang boleh dimainkan oleh mesin fotostat di tempat kerja.

Mesin fotostat digunakan untuk menyalin dokumen pada kadar yang lebih tinggi sementara juga berfungsi sebagai pencetak dan pengimbas. Ini penting jika anda memiliki perniagaan yang besar dan sentiasa perlu mencetak dan menyalin dokumen.

Oleh itu, sebelum membeli mesin fotostat, anda harus mempertimbangkan semua fungsi yang ada pada setiap mesin dan tentukan mana yang lebih sesuai untuk keperluan anda.

Jenis Mesin Fotostat

Banyak jenis mesin fotostat menawarkan fungsi yang berbeza kepada penggunanya.

Kami akan membincangkan jenis mesin fotostat yang paling biasa, ciri-cirinya dan jenis penggunaan yang paling sesuai untuknya.

Mesin Fotostat Pelbagai Fungsi

Selama bertahun-tahun, mesin penyalin telah berkembang ke tahap di mana mereka boleh mencetak, mengimbas, faks, fotokopi imej berwarna, menyalin depan dan belakang, dokumen tebuk 3 lubang, dan menjalankan banyak fungsi lain.

Mesin penyalin pelbagai fungsi berfungsi dengan cara yang menjadikan perniagaan lebih cekap dan meningkatkan produktiviti kerja dan output pekerja dengan tidak membuang masa pekerja yang berharga menjalankan tugas biasa.

Baca Lagi: Kelebihan & Kelemahan Pencetak Pelbagai Fungsi

Mesin Fotostat Hitam Putih (Mono)

Mesin fotostat asal ialah mesin penyalin hitam dan putih, dan ia adalah mesin penyalin yang paling umum digunakan di sekolah, perniagaan dan pejabat.

Mesin fotostat hitam dan putih padat biasa adalah yang paling murah, namun, mesin yang lebih besar boleh menelan kos sehingga RM15,000 (apabila anda mempertimbangkan beban kerja, kapasiti dan saiz yang diperlukan).

Mesin Fotostat Berwarna (Colour)

Mesin fotostat warna, seperti namanya, adalah mesin fotostat yang boleh membuat salinan berwarna dan juga salinan hitam dan putih.

Mesin fotostat warna biasanya menggunakan empat warna toner – cyan (c), magenta (m), kuning (y), dan hitam (k), membolehkan mereka mencipta pelbagai warna pada spektrum CMYK.

Mesin penyalin warna lebih sesuai untuk pejabat kecil di mana penyalinan dan cetakan harian tidak terlalu banyak.

Mesin Fotostat Hitam & Putih Vs Warna

Faktor utama semasa membuat keputusan sama ada anda perlu membeli mesin fotostat hitam putih atau warna ialah harga.

Mesin fotostat warna lebih mahal kerana teknologi yang digunakan dalam pembuatannya. Mereka juga lebih mahal untuk diselenggara kerana menggunakan empat toner yang berbeza.

Sebaliknya, mesin fotostat hitam dan putih adalah lebih murah untuk dibeli dan diselenggara. Ia juga lebih pantas dalam mencetak dan menyalin dokumen.

Jika anda menjalankan perniagaan bersaiz sederhana yang tidak mencetak dokumen berwarna dengan kerap, anda harus memilih mesin fotostat hitam dan putih.

Mesin Fotostat Desktop

Ini biasanya mesin penyalin A4 sahaja yang boleh dimuatkan pada desktop dan mempunyai fungsi yang sangat asas atau pelbagai fungsi.

Ia mempunyai ciri yang hampir sama dengan mesin fotostat yang lebih besar, kecuali ia mempunyai kapasiti dulang yang terhad dan kelajuan cetakan yang lebih perlahan.

Walau apa pun, pilihan mesin fotostat ini bagus untuk perniagaan kecil dan sederhana yang mempunyai percetakan dan penyalinan volum yang rendah.

Mesin Fotostat Pejabat

Ini biasanya mesin fotostat yang besar dan boleh mencetak dan menyalin jumlah dokumen besar pada kelajuan yang sangat tinggi.

Mesin fotostat pejabat mempunyai pelbagai jenis ciri seperti mengimbas, menyalin dan faks. Ia boleh disertakan dengan beberapa ciri lanjutan seperti pengisihan, stapling, tebuk lubang dan mengikat.

Dapatkan sebut harga untuk sewa mesin fotostat pejabat kami.

Mesin Fotostat A3

Mesin fotostat A4 ialah pilihan biasa di pejabat kerana ia lebih konvensional, tetapi di sesetengah pejabat, mesin fotostat A3 diperlukan untuk mencetak dan menyalin poster, hamparan atau bahan pemasaran.

Mesin fotostat A3 adalah lebih pelbagai fungsi daripada mesin penyalin A4 dan lebih besar sedikit daripada mesin penyalin A4.

Mesin Fotostat Digital

Mesin fotostat digital ialah mesin penyalin moden yang telah menggantikan mesin fotostat analog.

Mesin fotostat ini adalah pelbagai fungsi; bermakna mereka boleh mengimbas, faks, mencetak, menyalin, dan mempunyai kapasiti kertas yang lebih besar.

Mesin Fotostat Volume Tinggi (Heavy Duty)

Untuk perniagaan bersaiz lebih besar, mesin fotostat yang menyalin 20-30 muka surat seminit boleh dianggap perlahan. Perniagaan besar harus menggunakan mesin fotostat volum tinggi yang boleh menghasilkan sekurang-kurangnya 50 halaman seminit.

Mesin fotostat volum tinggi biasanya digunakan di jabatan reprografik atau bilik cetakan di mana ia digunakan secara kerap untuk mencetak jumlah dokumen yang tinggi setiap hari.

Mesin Fotostat Rangkaian

Dalam pejabat di mana beberapa komputer disambungkan ke satu mesin fotostat, mesin fotostat rangkaian adalah lebih sesuai.

Mesin fotostat rangkaian ialah mesin penyalin yang boleh disambungkan melalui rangkaian anda dan membenarkan semua pekerja di pejabat mengimbas dan mencetak dokumen mereka secara wayarles.

Mesin Fotostat Laser

Ini adalah jenis mesin fotostat yang paling mahal kerana teknologi canggih yang digunakan dalam pengeluarannya dan prestasi canggihnya.

Mesin penyalin laser mencetak dan menyalin dokumen lebih cepat daripada mesin penyalin biasa. Walaupun ia lebih mahal, dalam jangka masa panjang, ia sangat menjimatkan kerana jangka hayat katrij toner mereka yang lebih tahan lama.

Mesin Fotostat Inkjet

Mesin penyalin inkjet terbaik untuk pejabat rumah, pejabat yang tidak mempunyai penyalinan volum tinggi dan pejabat yang mesin fotostat tidak kerap digunakan.

Kelemahan mesin penyalin jenis ini ialah kualiti cetakan boleh menjadi agak rendah, dan kelajuan cetakan agak perlahan jika dibandingkan dengan mesin fotostat lain.

Mesin Fotostat Inkjet Vs Laser

Terdapat tiga faktor utama yang perlu pertimbangkan semasa membuat keputusan antara mesin fotostat inkjet dan mesin fotostat laser: kualiti, kelajuan dan harga.

Mesin fotostat laser mempunyai kualiti dan kelajuan cetakan terbaik, tetapi kosnya adalah lebih tinggi.

Jika anda sentiasa menyalin dan mencetak jumlah dokumen yang besar, anda harus memilih mesin fotostat laser.

Sebaliknya, mesin fotostat inkjet boleh dijual serendah RM100++, walaupun kualitinya mungkin kurang baik berbanding laser, jika anda tidak mencetak dan menyalin dengan kerap, adalah lebih menjimatkan jika anda menggunakan mesin fotostat inkjet yang lebih murah.

Mesin Fotostat Tanpa Wayar (Wayarless)

Sejak kebelakangan ini banyak mesin fotostat kini datang dengan teknologi wayarles terbina dalam. Jenis mesin fotostat ini dilengkapi dengan transceiver yang membolehkan mereka berkomunikasi dengan rangkaian Wi-Fi anda.

Mesin fotostat wayarles juga boleh disertakan dengan modul wi-fi yang dipasang sebagai ganti kad rangkaian tradisional yang menghubungkan mesin fotostat ke rangkaian LAN berwayar. Ini tidak membuat perbezaan dalam komunikasi dan sambungan antara mesin fotostat dan komputer anda.

Apakah Fungsi Mesin Fotostat?

Baru-baru ini mesin fotostat menawarkan pelbagai fungsi yang canggih.

Selain daripada pelbagai fungsi klasik mesin fotostat seperti mencetak, mengimbas, faks dan fotokopi, terdapat fungsi baharu mesin fotostat yang boleh anda pilih seperti:

  • stapling
  • Penebuk lubang
  • Mengikat (binding)
  • Percetakan/pengimbasan dupleks
  • Paparan skrin sentuh
  • Suntingan imej
  • Kesambungan wayarles, Bluetooth atau USB

Senarai ini boleh diteruskan kerana terdapat pelbagai fungsi yang boleh digunakan oleh pejabat anda untuk meningkatkan produktiviti.

Jenama Utama Mesin Fotostat

Memutuskan mesin penyalin apa yang hendak dibeli boleh menjadi agak sukar kerana terdapat begitu banyak jenama mesin penyalin dan lebih banyak model mesin penyalin yang dibuat oleh jenama tersebut.

Jadi berikut ialah beberapa jenama yang boleh dipercayai dan beberapa model mereka yang boleh membantu keputusan anda:

FUJI XEROX

Fuji Xerox ialah jenama dan syarikat isi rumah Amerika. Mereka terkenal dengan pelbagai jenis mesin penyalin mereka. Salah satu mesin fotostat mereka yang paling popular ialah Mesin Fotokopi Xerox 560.

Lihat senarai Mesin Fotostat Fuji Xerox yang popular .

RICOH

Ricoh ialah penyedia perkhidmatan terbaik untuk pencetak dan mesin penyalin yang hebat. Mereka menyediakan perkhidmatan yang berharga, dan mesin penyalin mereka sangat menjimatkan kos.

Pencetak laser Ricoh SP 5300DN ialah salah satu pilihan terbaik untuk keupayaan volum tinggi dan kos operasi yang rendah. Pencetak laser Ricoh juga dicari oleh ramai orang untuk kelajuan, kualiti cetakan, pilihan pencetakan USB dan ciri keselamatannya.

Lihat senarai Mesin Fotostat Ricoh yang popular .

CANON

Ini adalah syarikat Jepun dan merupakan salah satu perintis mesin fotokopi, dan hasilnya, mereka sangat popular dalam bidang fotokopi.

Beberapa contoh mesin mereka ialah Canon Imagerunner Advance Multifunction Copiers- C3530i dan Canon Multifunction A3 Copiers – Imagerunner Advance C3525i.

KONICA MINOLTA

Konica Minolta ialah sebuah syarikat Jepun yang telah berkecimpung dalam perniagaan membuat mesin fotokopi sejak 1960, dan uniknya mesin penyalin mereka berada di bawah satu platform yang dipanggil “Bizhub”, contohnya, mesin penyalin pelbagai fungsi Bizhub C750i mereka.

SHARP

Sharp ialah sebuah syarikat Jepun yang telah wujud sejak 1912 tetapi menceburi perniagaan mesin fotokopi pada tahun 1972.

Beberapa mesin penyalin terbaik mereka termasuk Mesin Fotokopi Desktop Sharp Ar 6031n A3 All-in-one dan Mesin Fotokopi Berbilang Fungsi Digital Warna Sharp – Mx 315nv.

TOSHIBA

Ini adalah satu lagi syarikat Jepun yang ditubuhkan pada akhir abad ke-19. Mereka adalah pelopor dalam industri mesin fotokopi.

Salah satu mesin penyalin yang biasa ditemui mereka termasuk Mesin Fotokopi Toshiba Studio 232.

Mesin Fotostat Mana Yang Anda Perlukan?

Memilih mesin fotostat yang sesuai untuk perniagaan atau pejabat rumah anda kadangkala boleh menjadi sukar, jadi berikut ialah beberapa perkara yang perlu anda pertimbangkan semasa membuat keputusan itu.

Berapa banyak salinan yang akan anda buat setiap bulan?

Mesin fotostat yang berkapasiti lebih rendah direka untuk menghasilkan 1,000 salinan setiap bulan. Jika perniagaan anda tidak melakukan banyak salinan, ia adalah lebih berbaloi, manakala mesin fotostat kapasiti yang lebih tinggi boleh menghasilkan lebih daripada 50,000 salinan setiap bulan.

Anda perlu tahu berapa banyak salinan untuk memilih mesin fotostat yang lebih sesuai. Selain itu, untuk mencapai jangka hayat yang lebih lama untuk mesin fotostat anda, anda perlu memilih mesin yang kapasitinya lebih tinggi dari jumlah salinan anda setiap bulan.

Adakah anda memerlukan mesin fotostat warna atau mesin fotostat hitam putih?

Peralatan penyalinan anda hendaklah pertama sekali memenuhi keperluan syarikat anda setiap hari. Kebanyakan syarikat hanya memerlukan mesin penyalin hitam dan putih, tetapi ia mungkin berbeza berdasarkan industri.

Tidak perlu dikatakan bahawa percetakan hitam putih adalah lebih menjimatkan kos daripada cetakan berwarna, jadi jika anda tidak memerlukan salinan berwarna, maka mesin fotokopi hitam dan putih mungkin lebih baik.

Apakah kelajuan dan kualiti cetakan yang anda perlukan?

Daripada 10,000 hingga kira-kira 30,000 salinan sebulan, perniagaan harus menumpukan pada MFP yang menyampaikan sekurang-kurangnya 40 ppm. Di bawah 10,000 salinan, perniagaan boleh berpuas hati dengan kelajuan cetakan antara 25 dan 35 muka surat seminit (ppm). Jika perniagaan kerap mencetak lebih daripada 40,000 salinan sebulan, maka 60 ppm sepatutnya mencukupi.

Ringkasan

Mesin fotostat telah menjadi asas perniagaan, dan oleh itu, anda harus melabur dengan bijak dalam mesin fotokopi berkualiti yang paling sesuai dengan keperluan anda dan sesuai dengan bajet anda.

Jika anda ingin sewa mesin fotokopi yang sesuai dengan keperluan anda, lihat pakej sewa mesin fotostat kami . Kami menawarkan pelbagai jenis mesin fotostat untuk anda pilih. Hubungi kami untuk sebut harga.

the copier guythe copier guythe copier guy
Get A Quote