fbpx

The Copier Guy

Cara Menyusun Halaman Untuk Cetakan Booklet

Cara Menyusun Halaman Untuk Cetakan Booklet

Sama ada anda ingin mencipta risalah untuk acara atau berbilang salinan buku untuk projek; memikirkan cara menyusun halaman untuk pencetakan Booklet adalah penting dalam proses itu.

Artikel ini membincangkan beberapa perkara yang perlu anda ketahui tentang susunan halaman dan penomboran halaman untuk mencetak Booklet yang sempurna. Adalah penting untuk memahami perkara ini, supaya anda tidak menyebabkan halangan yang tidak perlu dalam pengeluaran projek anda.

Matlamat kami ialah apabila anda membuka Booklet anda buat kali pertama, setiap halaman disusun dan disusun dengan sempurna seperti yang diharapkan.

Apakah Susunan Halaman Dalam Booklet?

Menyediakan susunan halaman untuk buku boleh menjadi agak mengelirukan. Terdapat pesanan dalam susunan untuk Booklet.

Untuk Booklet yang akan mengandungi kandungan di dalamnya (cth majalah, novel, buku teks, dll); terdapat susunan biasa halaman, yang berlaku seperti berikut:

  • perkara awal (atau perkara hadapan)
  • teks utama, dan
  • perkara akhir (atau perkara belakang)

Selain itu, terdapat peraturan umum dalam susunan halaman iaitu halaman sebelah kanan (recto) sentiasa mempunyai nombor halaman ganjil manakala halaman sebelah kiri (verso) sentiasa mempunyai nombor halaman genap. Ini berguna kemudian apabila kita membincangkan penomboran halaman.

Bagaimana Saya Mengatur Booklet Saya Untuk Mencetak?

Terdapat tiga cara utama untuk syarikat percetakan menyusun halaman semasa mencetak Booklet.

Ia boleh sama ada: Hamparan pencetak, atau tertib berangka aka sebaran pembaca.

Susunan Berangka (Sebaran Pembaca)

Spread pembaca menunjukkan halaman berturut-turut dalam spread dua halaman. Mereka berada dalam susunan yang betul untuk seseorang membaca Booklet itu.

Susun atur setiap halaman adalah dalam susunan berangka dan dibentangkan dalam susunan yang tepat ia akan muncul dalam Booklet yang telah siap.

Sebagai contoh, Jika Booklet anda sepanjang 32 halaman, anda akan membuat satu fail yang mengandungi kesemua 32 halaman. Ini termasuk setiap halaman, malah halaman kosong sepenuhnya.

Kaedah ini selalunya merupakan kaedah yang disyorkan untuk menyusun Booklet anda untuk dicetak kerana ia memberikan anda gambaran yang tepat tentang rupa reka letak halaman akhir sebaik sahaja buku itu dijilid dan siap.

Penyebaran Pencetak

Hamparan Pencetak memaparkan halaman Booklet kerana ia akan mencetak sebelah-menyebelah pada helaian. Spread tidak dalam susunan halaman berturut-turut atau tertib berangka.

Sebaliknya, ia muncul dalam susunan yang membolehkan mereka berakhir dalam susunan berangka yang betul setelah halaman dilipat dan diikat.

Spread pencetak mungkin tidak begitu popular seperti spread pembaca, tetapi ia mempunyai beberapa kelebihan, termasuk penjajaran yang lebih baik untuk gambar besar yang tidak sesuai dengan satu halaman.

Kiraan Halaman Diterangkan Mengikut Jenis Ikatan

Memilih kiraan halaman untuk buku anda mungkin menjadi rumit bergantung pada jenis penjilidan yang anda pilih. Yang paling biasa ialah jahitan pelana, tetapi banyak jenis pengikatan biasa lain akan mempengaruhi kiraan halaman.

Mari kita teruskan ke dalamnya:

Jahitan Pelana

Majalah, brosur dan buku komik ialah contoh biasa Booklet yang menggunakan kaedah jahitan pelana. Jahitan pelana ialah apabila satu helaian kertas dilipat dua; satu di dalam yang lain, dan kemudian “dijahit” melalui garisan lipatan dengan staples wayar.

Oleh kerana halaman dilipat separuh, ini bermakna kiraan halaman Booklet anda mestilah dalam penambahan empat. Terdapat minimum 8 halaman dan maksimum 92 halaman dengan jahitan pelana.

Ia adalah antara kaedah penjilidan buku yang paling murah dan paling biasa.

Pengikatan Sempurna

Novel, buku teks dan jurnal ialah contoh biasa Booklet yang menggunakan pengikatan sempurna.

Pengikatan sempurna ialah apabila helaian tunggal kertas pemberat teks dicetak pada kedua-dua belah dan disusun dalam susunan nombor halaman, satu di atas yang lain. Helaian dipotong mengikut saiz trim anda, dan kemudian tepi dikisar ke bawah.

Terdapat sekurang-kurangnya 28 halaman dengan maksimum sehingga 2 inci tebal, dan anda mesti mempunyai kiraan halaman dalam penambahan dua.

Pengikat Lingkaran

Jotters, projek sekolah dan cenderahati buku ialah contoh biasa buku yang menggunakan gaya pengikat lingkaran.

Pengikatan lingkaran ialah apabila satu helaian kertas dicetak pada kedua-dua belah, dipotong untuk dipangkas saiz, dan disusun dalam susunan nombor halaman. Tepi pengikat ditebuk lubang, dan gegelung lingkaran tahan lama dilalui melalui lubang.

Terdapat sekurang-kurangnya 8 muka surat, maksimum sehingga 2 ¾” tebal, dan halaman mestilah dalam penambahan dua. Selain itu, dalam gaya ini, anda tidak boleh mencetak pada tulang belakang kerana ia perlu ditebuk untuk mengeluarkan gegelung lingkaran.

Pengikat Kawat-O

Laporan, buku masakan dan manual penyelenggaraan ialah beberapa contoh biasa tentang rupa pengikatan wayar-o. Pengikatan Wire-O ialah apabila satu helaian kertas dicetak pada kedua-dua belah, dipotong untuk memotong saiz, dan disusun mengikut susunan nombor halaman. Tepi pengikat ditebuk lubang, dan dawai logam yang kelihatan profesional digunakan untuk mengikat halaman melalui lubang.

Terdapat minimum 8 muka surat dan maksimum sehingga 1 ¼” tebal. Halaman mestilah dalam penambahan dua.

Sama seperti pengikatan lingkaran, tulang belakang ditumbuk dan, oleh itu, tidak boleh dicetak.

Penomboran Halaman Dalam

Satu lagi tugas yang perlu dilayari dalam percetakan Booklet ialah mengetahui di mana untuk meletakkan nombor halaman untuk halaman dalam.

Cara paling mudah untuk mengetahui bahagian tepi (recto atau verso) nombor halaman harus diletakkan adalah dengan meletakkan nombor halaman genap di sebelah kiri (verso) halaman dan nombor halaman ganjil di sebelah kanan (recto) halaman.

Penting juga untuk diingat bahawa penomboran dalam halaman tidak berkait dengan bilangan halaman yang anda akan lihat dalam PDF sedia cetak pada komputer anda.

Cara Memilih Tetapan Cetakan Untuk Booklet

Apabila anda telah mengetahui susunan Booklet anda, dan anda telah memilih jenis penjilidan pilihan anda; sudah tiba masanya untuk turun ke percetakan.

Berikut ialah beberapa langkah untuk membantu anda semasa mencetak Booklet dalam pdf dari komputer anda:

  1. Buka tetapan cetakan. Jalankan mana-mana aplikasi pembaca PDF pilihan anda dan buka halaman utamanya.
  2. Klik butang buka fail dan pilih pilihan tab “Fail” untuk memuat naik fail PDF anda ke apl.
  3. Selepas memuat naik fail anda, buka menu cetakan dengan mengklik pada pilihan cetakan
  4. Pada menu “Cetak”, pilih pencetak dan saiz halaman yang paling sesuai untuk Booklet anda. Sekarang klik pada “Mod Cetak” dan pilih pilihan “Booklet”.
  5. Daripada tetapan Booklet, pilih subset Booklet anda dengan mengklik pada pilihan subset Booklet. Pilih pilihan untuk mencetak pada kedua-dua belah pihak.
  6. Klik pada tab “Booklet” untuk memilih pilihan pengikatan pilihan anda.
  7. Akhir sekali, apabila anda selesai melaraskan semua tetapan kepada spesifikasi anda, cari butang cetak dan klik.

Kesimpulan

Jika anda mencetak Booklet buat kali pertama, adalah perkara biasa untuk panik, tetapi semoga artikel ini menafikan susunan halaman pencetakan Booklet.

Selain itu, Jika anda ingin memastikan kiraan halaman anda adalah betul, anda boleh menggunakan alat reka bentuk Booklet dalam talian untuk menggambarkan rupa buku anda sebaik sahaja dicetak dan pastikan jenis penjilidan anda sesuai untuk kiraan halaman anda.

Jika anda sedang mencari perkhidmatan pencetakan booklet (Booklet)hubungi kami untuk perkhidmatan percetakan yang berkualiti tinggi dan pantas. Kami menawarkan perkhidmatan percetakan & penjilidan Booklet yang berpatutan di Kuala Lumpur & Selangor.

the copier guythe copier guythe copier guy
Get A Quote