fbpx

The Copier Guy

Kertas Cetak: Kegunaan & Tips Beli Kertas Yang Sesuai

Kertas Cetak - Kegunaan & Tips Beli Kertas Yang Sesuai

Apa Itu Kertas Cetak

Kertas cetak adalah sejenis kertas yang digunakan untuk tujuan fotokopi dan percetakan. Ia direka bentuk untuk berfungsi dengan baik dengan mesin fotostat dan pencetak.

Kertas cetak biasanya dijual dalam kuantiti yang besar, dalam rim 500 atau 1,000 helaian, dan terdapat dalam pelbagai saiz. Saiz yang paling biasa ialah A4 & A3.

Menggunakan kertas cetak yang betul adalah penting kerana ia boleh menjejaskan kualiti cetakan dan salinan anda. Jenis kertas cetak yang salah boleh mengakibatkan cetakan dan salinan yang tidak berkualiti yang sukar dibaca.

Kegunaan Kertas Cetak

Kertas cetak biasanya digunakan untuk mencetak dokumen seperti memo, laporan, surat dan surat-menyurat lain. Selain itu, kertas cetak berguna semasa mencetak risalah, pembentangan dan bahan pemasaran lain.

Kertas cetak juga digunakan untuk membuat salinan (fotostat). Pengilang mereka bentuk kertas cetak untuk menahan haba dan tekanan daripada mesin fotostat. Ini memastikan bahawa salinan akhir adalah terang dan mudah dibaca.

Terdapat artis juga menggunakan kertas cetak untuk melukis atau membuat lakaran.

Faktor Yang Perlu Dipertimbangkan Semasa Membeli Kertas Cetak

Apabila membeli kertas cetak, terdapat beberapa faktor yang perlu dipertimbangkan, termasuk:

  • Berat – Berat kertas mempengaruhi ketebalan dan ketahanannya.
  • Kecerahan – Kecerahan kertas mempengaruhi sejauh mana dakwat dipaparkan pada halaman.
  • Kemasan – Kemasan kertas mempengaruhi kelancaran atau kekasarannya.
  • Saiz – Saiz kertas mempengaruhi jenis pencetak dan mesin penyalin yang boleh digunakan.

Tips Mudah Untuk Membeli Kertas Cetak Yang Sesuai

Berat Kertas Cetak

  • Kertas yang lebih berat (biasanya sekitar 91-121 gsm) adalah lebih baik untuk mencetak dokumen atau bahan penting yang digunakan dalam pembentangan atau pemasaran. Lihat tips kegunaan di bawah.
Gred Berat (gsm) Tips Kegunaan Manfaat
Standard 60 gsm Faks, dokumen draf, emel tercetak Murah, sesuai untuk kebanyakan mesin fotostat & pencetak, tidak mudah jem kertas
Sederhana 68 – 75 gsm Presentasi, resume, documen cadangan (proposal), dokumen pelanggan, kontrak Permukaan lebih halus, serba guna, lebih legap (tak mudah “seethrough”), sesuai untuk semua pencetak & mesin fotostat pejabat
Berat 75 – 132 gsm Pamflet, menu, kad ucapan, presentasi profesional, percetakan dua muka Warna terbaik, tahan dakwat berat, mempunyai kemasan paling licin, cetakan lebih tahan lama & tahan lama

Kecerahan Kertas Cetak

  • Kecerahan yang lebih tinggi menunjukkan warna putih yang lebih cerah. Tahap kecerahan 92 atau 94 adalah mencukupi untuk kebanyakan kegunaan harian.

Kesimpulan

Kesimpulannya, kertas penyalin adalah bahagian yang serba boleh dan penting dalam mana-mana persediaan pencetak pejabat atau rumah. Sama ada mencetak dokumen atau membuat salinan, kertas penyalin memberikan hasil yang berkualiti tinggi dan memastikan bahan bercetak anda kelihatan profesional dan mudah dibaca.

the copier guythe copier guythe copier guy
Get A Quote