fbpx

The Copier Guy

Bagaimana Merunding Perjanjian Sewa Mesin Fotostat Anda

Runding Perjanjian Sewa Mesin Fotostat

Seperti kebanyakan orang, anda mahukan nilai untuk wang anda, dan anda tahu satu-satunya cara untuk mendapatkannya ialah dengan mempelajari cara merundingkan pajakan mesin fotostat.

Jika anda berada di sini, anda mungkin telah memutuskan untuk sewa mesin fotostat, tetapi terdapat satu masalah – tiada harga tetap untuk mesin fotostat. Jika anda cuba mendapatkan tawaran terbaik dan tidak ditipu, anda telah datang ke tempat yang betul.

Dalam artikel ini, anda akan mempelajari amalan perundingan terbaik dan petua tentang cara untuk memecahkan pajakan mesin fotostat anda jika perlu. Mari kita masuk ke dalamnya.

Baca Juga: Adakah Sewa Lebih Murah Berbanding Beli Mesin Fotostat

Apakah Pajakan Mesin Fotokopi?

Sekiranya anda baru memulakan perjalanan anda untuk mendapatkan pajakan mesin fotokopi dan anda masih belum pasti apa sebenarnya; berikut penjelasan ringkas –

Pajakan mesin fotokopi adalah apabila anda membayar mesin fotokopi anda untuk beberapa waktu dan bukannya membelinya secara langsung.

Dalam pajakan mesin penyalin, kos peranti anda dibahagikan selama tiga hingga lima tahun oleh syarikat pemajakan. Anda kemudiannya perlu membayar mereka dalam jumlah tetap, sama ada setiap suku tahun atau bulanan, untuk menyelesaikan pembayaran penuh.

Adakah Sewa Mesin Fotostat Dikira Sewaan Operasi?

Sewaan mesin fotokopi boleh sama ada pajakan operasi atau pajakan modal. Pajakan operasi ialah kontrak yang membenarkan penggunaan aset tetapi tidak menyampaikan hak pemilikan aset tersebut.

Untuk tujuan perakaunan, pajakan modal (atau pajakan kewangan) dianggap seperti aset pada kunci kira-kira syarikat, manakala pajakan operasi ialah perbelanjaan yang kekal di luar kunci kira-kira.

Pajakan operasi adalah ideal dan popular untuk perniagaan yang menyewa pencetak, mesin penyalin dan peralatan lain tidak akan dipertimbangkan atau ditambah sebagai aset syarikat pada kunci kira-kira mereka.

Apakah Perbezaan Antara Menyewa dan Memajak Mesin Fotokopi Pejabat?

Sewaan mesin fotokopi dan pajakan agak serupa, tetapi ia tidak bermaksud perkara yang sama. Ya, kedua-duanya secara amnya termasuk kos penyelenggaraan dan servis mesin, malah sesetengah syarikat mungkin menggunakan perkataan “sewaan jangka panjang” untuk merujuk kepada “pajakan”, tetapi berikut ialah perbezaan antara keduanya.

Penyewaan adalah untuk jangka pendek, manakala pajakan adalah untuk kegunaan jangka panjang. Jadi menyewa adalah sesuai untuk apabila anda memerlukan mesin fotokopi untuk acara, manakala pajakan adalah untuk komitmen jangka panjang.

Secara umumnya, jika anda menjalankan perniagaan, pemajakan adalah pilihan yang lebih ideal, dan ia merupakan komitmen jangka panjang memberi anda lebih banyak sebab untuk merundingkan kontrak dan mendapatkan yang terbaik daripadanya kerana anda akan terperangkap dengannya selama beberapa waktu.

Apakah Faedah Memajak Mesin Fotokopi?

Sebelum kita terjun terus ke seni merundingkan pajakan mesin fotokopi, anda perlu mengetahui faedah memajak mesin fotokopi. Memahami faedah memajak mesin fotokopi membuat anda tahu bahawa apa-apa tekanan yang mungkin anda hadapi semasa rundingan adalah berbaloi.

Berikut ialah beberapa faedah memajak mesin fotostat:

  • Perjanjian pajakan memerlukan modal yang lebih kecil daripada perniagaan anda dan dengan itu membantu anda menjimatkan lebih banyak wang dan memastikan saluran kredit bank tersedia untuk keperluan perniagaan yang lebih penting
  • Memajak mesin fotokopi boleh mengurangkan kebimbangan belanjawan. Anda juga mempunyai kebebasan untuk memilih tempoh dan tempoh perjanjian untuk lebih fleksibiliti dan perakaunan yang mudah.
  • Jika anda memajak mesin penyalin, pembayaran pajakan dianggap sebagai perbelanjaan perniagaan sebelum cukai, bermakna anda boleh memotong keseluruhan pembayaran setiap kali pembayaran dibuat.
  • Kebanyakan perjanjian sewa mesin fotostat mempunyai pilihan untuk menaik taraf mesin penyalin pada tarikh yang telah ditetapkan. Pengaturan pajakan sedemikian membolehkan perniagaan anda sentiasa selaras dengan teknologi pejabat terkini.

Ini adalah beberapa sebab utama mengapa memajak mesin fotokopi adalah berbaloi, dan sebaik sahaja anda mempelajari cara untuk merundingkan perjanjian pajakan yang sempurna, anda akan memastikan anda mendapat semua nilai untuk wang anda.

Bagaimana Untuk Berunding Pajakan

Sudah tiba masanya untuk masuk ke panduan langkah demi langkah tentang cara merundingkan pajakan. Untuk merundingkan pajakan mesin fotokopi anda, ikuti langkah di bawah:

Pilih Peniaga Mesin Fotokopi yang Anda Mahukan

Terdapat begitu banyak peniaga dan cara terbaik untuk memilih pilihan anda adalah dengan menilai mereka berdasarkan infrastruktur, reputasi dan ulasan mereka daripada orang/perniagaan/platform yang dipercayai.

Anda ingin memilih syarikat yang boleh anda harapkan untuk memastikan mesin fotokopi anda berfungsi dan berfungsi. Sebagai contoh, cari pembekal tempatan dengan masa tindak balas yang cepat dan juruteknik mahir. Kemudian, anda akan semakin hampir untuk memasuki pajakan mesin fotokopi pejabat.

Fahami Pajakan

Pastikan anda memahami pajakan mesin fotokopi sebelum anda mula berunding. Selalunya, pemilik perniagaan berpendapat bahawa sebut harga terendah adalah tawaran terbaik, tetapi akhirnya, mereka menjual diri mereka untuk produk atau perkhidmatan yang lebih rendah.

Pastikan anda mendapatkan produk dan perkhidmatan yang anda inginkan sebelum anda memulakan rundingan. Jika tidak, sukar untuk mendapatkan pajakan mesin fotokopi pejabat yang memberi manfaat kepada perniagaan anda.

Ketahui Keperluan Khusus Anda

Semak kontrak dengan wakil jualan, semak perkara yang disertakan dalam perjanjian. Inilah masanya untuk memasukkan syarat yang anda suka dan menjelaskan sebarang terma yang mengelirukan atau tidak menguntungkan anda.

Wakil jualan harus mengambil pendekatan perundingan untuk mempelajari keperluan dan keperluan aliran kerja khusus anda untuk memastikan ia memenuhi keperluan anda.

Fikir Melebihi Harga

Anda perlu memikirkan di luar harga dan juga mempertimbangkan faktor seperti perjanjian perkhidmatan, waranti, bekalan dan banyak lagi. Jadi apabila anda melihat harga, faktor dalam setiap perkara lain sebelum bergerak ke hadapan.

Pertimbangkan nilai toner, penyelenggaraan, sokongan dan susunan latihan yang memberi manfaat kepada perniagaan anda untuk jangka panjang.

Tunjukkan Perbandingan

Jika anda masuk ke kedai peniaga mesin fotokopi tanpa sebut harga lain untuk dibandingkan, anda boleh menjamin bahawa anda akan diberi harga yang lebih tinggi. Peniaga mesin fotokopi pejabat selalunya sanggup menurunkan harga untuk memadankan sebut harga syarikat lain.

Untuk membuat syarikat itu turun, anda perlu menunjukkan sebut harga untuk produk dan perkhidmatan yang sama. Contohnya, Jika anda ingin memajak mesin penyalin hitam putih, dapatkan sebut harga mesin penyalin hitam putih daripada syarikat pemajakan lain.

Ini akan menjadi titik permulaan anda untuk rundingan. Kemudian, peniaga mesin fotokopi tahu anda tahu pasaran, dan anda boleh bekerjasama untuk memilih harga terbaik.

Bersedia Berkompromi

Setiap perunding yang baik tahu bahawa kompromi adalah nadi proses perundingan. Jika anda memaksa terlalu keras untuk setiap perkara yang anda inginkan, anda mungkin kehilangan keseluruhan tawaran pada akhirnya.

Dengan itu dikatakan, anda perlu mencari jalan tengah. Cari penyelesaian di mana anda dan peniaga mesin fotokopi bertemu di tengah-tengah dan jadikan situasi menang-menang.

Senarai Semak Perkara Yang Perlu Dirundingkan Apabila Memeterai Perjanjian Baru

Sebagai peraturan umum, terdapat beberapa perkara yang perlu anda berikan perhatian tambahan apabila merundingkan pajakan mesin fotokopi. Berikut ialah senarai semak perkara yang perlu dirundingkan apabila membuat perjanjian pajakan baharu:

Tiada kenaikan tahunan

Satu sebab utama mengapa banyak perniagaan memilih untuk sewa mesin fotostat dan bukannya membeli satu adalah kerana ia lebih menjimatkan kos jadi adalah penting untuk mempunyai struktur pembayaran yang tidak termasuk kenaikan tahunan pada pembayaran bulanan anda.

Mesin penyalin anda tidak akan dinaik taraf setiap tahun tetapi, atas sebab tertentu, banyak syarikat memajak mesin penyalin dengan kenaikan tahunan setinggi 10% dilampirkan. Ini bermakna tahun demi tahun, jumlah yang anda bayar semakin meningkat secara drastik.

Sebelum anda menandatangani apa-apa, sebaiknya berunding untuk kadar rata. Pajakan mesin fotokopi yang tidak meningkat memang wujud jadi jangan berputus asa walaupun banyak syarikat mengatakan ia tidak boleh dirunding.

Pembaharuan/pembatalan 30 hari pada akhir pajakan

Jangan sekali-kali menandatangani kontrak dengan klausa yang mengelirukan apabila melibatkan pembaharuan atau pembatalan. Contoh klausa yang mengelirukan ini ialah seperti ini: jurujual membentangkan kontrak, dan bahasa “tamat pajakan” memerlukan notis bertulis rasmi untuk menamatkan perjanjian antara 120 dan 90 hari terakhir pajakan.

Ini bermakna jika anda cuba membatalkan di luar 120 dan 90 hari terakhir, anda berisiko untuk membayar yuran pembatalan. Rundingkan perjanjian yang membenarkan pembaharuan atau pembatalan dengan notis 30 hari dan ia harus ditulis dengan jelas seperti ini dalam perjanjian.

Perjanjian penyelenggaraan hendaklah berasingan daripada Perjanjian Pajakan anda

Perjanjian penyelenggaraan menggariskan langkah-langkah yang akan diambil oleh syarikat pemajakan untuk memastikan penyelenggaraan, pembaikan dan kebolehservisan mesin penyalin.

Jika penyelenggaraan anda berada di dalam pajakan anda, syarikat pemajakan mempunyai lebih banyak alasan untuk menuntut kenaikan yuran tahunan sebanyak 10% dan terma akan ditetapkan sedemikian rupa sehingga anda tidak boleh membuat perubahan walaupun perniagaan anda perlu berubah. Itulah sebabnya adalah yang terbaik untuk menyimpan perjanjian penyelenggaraan secara berasingan dan mengendalikannya di luar perjanjian pajakan utama.

Tambahkan Jaminan Prestasi pada kertas kerja anda

Tiada siapa yang mahu terkandas dengan mesin pejabat yang tidak berfungsi, lebih-lebih lagi jika masih ada beberapa bulan atau tahun untuk pajakan. Menambah Jaminan Prestasi pada kertas kerja anda membantu pada masa hadapan jika anda ingin membatalkan berdasarkan prestasi buruk oleh syarikat pemajakan.

Tanpa jaminan prestasi, Jika mesin fotokopi anda mengalami masalah teknikal yang tidak berkesudahan dan pembekal semasa anda tidak berhemat dengan penyelenggaraan berdasarkan perjanjian anda, anda masih akan terperangkap dalam pajakan dan perlu membayarnya.

Dalam perjanjian, pastikan syarikat itu akan menggantikan mesin penyalin tanpa caj tambahan kepada anda untuk tempoh pajakan jika mereka tidak dapat membaikinya dengan betul.

Pemasangan, persediaan, penghantaran dan latihan harus disertakan dalam perjanjian

Biasanya, ini boleh dirundingkan tanpa terlalu banyak masalah, tetapi ia pasti sesuatu yang harus dimasukkan dalam perjanjian mesin fotokopi baharu anda.

Mesin ini boleh menjadi rumit, dan mengendalikannya adalah rumit tanpa latihan dan pemasangan yang betul. Jadi pastikan persediaan dan latihan disertakan dalam perjanjian anda, jadi anda tidak perlu memikirkan perkara itu sendiri pada mulanya.

Tiada bayaran pemprosesan dokumen

Dalam usaha untuk meningkatkan keuntungan, banyak syarikat pemajakan akan mengenakan bayaran pemprosesan dokumen kira-kira $100. Berbaloi untuk dicuba untuk berunding cara anda keluar daripada ini kerana ia adalah bayaran yang tersembunyi dan tidak perlu.

Bagaimana Anda Memecahkan Pajakan Mesin Fotokopi?

Dengan adanya perjanjian pajakan, anda telah menandatangani kontrak yang mengikat untuk jumlah masa dan wang yang telah ditetapkan.

Tetapi kadangkala, keadaan mungkin menjadi kucar-kacir, dan anda perlu selangkah ke hadapan supaya anda boleh mengeluarkan perniagaan anda daripada perangkap. Begini cara anda boleh membatalkan pajakan mesin fotokopi secara baik;

Semak syarat pembatalan

Apabila anda menandatangani pajakan, anda harus melihat klausa pembatalan. Kebanyakan perjanjian pajakan akan mempunyai pilihan untuk penamatan awal tetapi, mungkin, dengan kos tambahan.

Jika anda boleh mengendalikan kos tambahan yang dikenakan penamatan awal, lebih baik anda pergi ke hadapan.

Nilaikan jika prestasi dinyatakan sebagai klausa dalam kontrak

Lihat perjanjian kontrak dengan teliti untuk memeriksa sama ada semua jaminan prestasi dipenuhi dan sama ada pelanggaran jaminan membolehkan anda menamatkan kontrak.

Jika anda mendapati klausa yang tidak dipenuhi, syarikat pemajakan mesin penyalin mungkin akan disoal siasat atas pelanggaran kontrak, dan kemudian anda boleh membatalkan perjanjian anda tanpa membayar sebarang caj tambahan.

Semak perjanjian untuk klausa andaian

Semak perjanjian kontrak untuk sebarang klausa andaian yang membenarkan syarikat lain menanggung baki terma pajakan anda. Dengan cara itu anda boleh menyewakan lagi baki tempoh perjanjian anda kepada syarikat lain.

Melalui pemindahan pajakan

Apabila memasuki perjanjian pajakan baharu dengan peniaga baharu, mereka mungkin memasukkan pembelian pajakan mesin fotokopi sebagai salah satu syarat mereka. Ini bermakna peniaga baharu akan menjaga baki tertunda yang anda ada dengan syarikat lama anda.

Ini adalah kemenangan untuk peniaga baharu kerana mereka telah mendapat pelanggan baharu, dan ini adalah kemenangan untuk anda kerana anda telah melarikan diri daripada perjanjian pajakan lama anda.

Berunding dengan pembekal untuk penamatan pajakan awal

Jika semuanya gagal, pilihan terakhir ialah cuba berunding dengan syarikat pemajakan untuk penamatan awal pajakan. Ini mungkin dikenakan caj tambahan, tetapi sekurang-kurangnya anda tahu perniagaan anda akan bebas daripada beban kewangan untuk membayar mesin penyalin yang tidak memenuhi keperluan anda.

Ringkasan

Rundingan pajakan mesin fotokopi adalah penting kerana jika anda hanya masuk dan memajak peralatan termurah atau pilihan jurujual tanpa sebarang input daripada pihak anda, anda mungkin akan kecewa pada masa hadapan dan berasa terperangkap.

Syukurlah, dengan langkah-langkah rundingan di atas dan pelan sandaran tentang cara untuk memecahkan perjanjian jika perlu, perniagaan anda seharusnya berada di tangan yang baik.

Kami di The Copier Guy menawarkan pakej sewa mesin fotostat yang kompetitif . Hubungi kami untuk sebut harga.

the copier guythe copier guythe copier guy
Get A Quote