fbpx

The Copier Guy

Apa itu Booklet: Panduan Lengkap

Apa Itu Booklet - Panduan Lengkap

Istilah yang hampir semua orang kenali ialah “Buku”. Walau bagaimanapun, ramai orang tidak begitu biasa dengan istilah “Booklet”. Apakah sebenarnya Booklet?

Artikel yang ringkas dan sangat komprehensif ini akan membincangkan semua yang anda perlu ketahui tentang Booklet. Ia akan merangkumi cara membuat Booklet, penggunaannya, dan cara mereka bentuk Booklet yang berkesan.

Apa Itu Booklet

Dalam istilah yang ringkas, Booklet merujuk kepada Buku Panduan/Buku Kecil. Walau bagaimanapun, dalam kalangan pemasaran, Booklet biasanya merupakan penerbitan risalah kecil dengan kulit kertas dan halaman yang lebih sedikit (kurang daripada 20) daripada buku penuh.

Booklet adalah serba boleh dan boleh digunakan untuk pelbagai proses seperti mempamerkan gambaran keseluruhan syarikat dan mencipta program acara untuk majlis perkahwinan, persidangan dan graduasi.

Jika anda cuba membayangkan rupa Booklet, fikirkan brosur, buku resipi atau manual latihan.

Jika anda sedang mencari strategi kos efektif untuk menerbitkan kandungan untuk mempamerkan atau mengiklankan perniagaan/jenama/produk anda, – Booklet yang direka bentuk dengan cantik adalah cara terbaik.

Apakah Perbezaan Buku Dan Booklet?

Walaupun buku dan Booklet adalah dua perkataan yang hampir sama, terdapat perbezaan di antara mereka dari segi saiz.

Booklet biasanya dianggap sebagai Booklet dengan beberapa halaman dan kulit kertas. Buku ialah penerbitan berjilid yang merangkumi berbilang halaman (biasanya lebih daripada 50). Oleh itu, perbezaan utama antara buku dan Booklet ialah bilangan muka surat.

Buku selalunya lebih rasmi dan profesional, manakala Booklet digunakan sebagai sumber pemasaran kritikal untuk membantu syarikat mengiklankan dirinya dan meningkatkan jualan.

Anda juga boleh memilih untuk menukar daripada Booklet salinan keras kepada format dalam talian. Ini boleh membantu untuk mengelakkan kos tambahan untuk pencetakan, penyimpanan dan pengedaran.

Saiz Booklet

Apabila membuat Booklet, anda boleh memilih daripada saiz Booklet yang berbeza. Saiz Booklet seperti 5.5 inci x 8.5 inci dan 8.5 inci x 11 inci ialah dimensi standard untuk manual arahan, katalog, majalah dan laporan.

Untuk Booklet padat, saiz biasa ialah 12 inci x 12 inci Booklet. Booklet saiz ini sesuai untuk projek yang lebih besar. Ruang tambahannya memberi anda lebih banyak ruang untuk teks dan gambar serta ruang untuk bermain-main dengan reka bentuknya.

Kegunaan Booklet

Seperti buku, fungsi utama Booklet adalah untuk menyampaikan maklumat kepada pembacanya. Booklet mungkin mengandungi bahan promosi seperti brosur atau maklumat seperti buku.

Booklet digunakan untuk menyampaikan kandungan promosi, pengajaran atau maklumat dalam jumlah yang terhad. Beberapa kes penggunaan biasa untuk Booklet termasuk:

 • Booklet profil syarikat
 • Booklet Fesyen
 • Booklet Kecergasan
 • Booklet Program
 • Booklet Pengebumian
 • Booklet Projek
 • Buku Kosmetik
 • Buku Resepi
 • Booklet Hartanah

Format Booklet

Anatomi Booklet atau format Booklet standard adalah seperti berikut:

 • Nama dan Logo: Nama dan logo anda (atau perniagaan anda) hendaklah ada pada kulit hadapan
 • Tajuk: Ini hendaklah ditulis dalam bahagian pertama Booklet juga
 • Jadual/Isi Kandungan: Ini adalah pilihan dan harus merangkumi topik yang diliputi dalam Booklet.
 • Kandungan Utama: Bahagian paling asas dalam Booklet ialah kandungannya. Itu boleh merangkumi sehingga 20 muka surat.
 • Imej: Imej grafik boleh disertakan pada bahagian hadapan atau di antara halaman.

Bilangan Halaman Booklet

Secara amnya, Booklet biasanya berkisar antara 8 hingga 36 muka surat. Terdapat bilangan muka surat minimum yang diperlukan untuk Booklet untuk dianggap sebagai Booklet. Ia memerlukan sekurang-kurangnya lapan (8) muka surat.

Jumlah minimum halaman berbeza-beza, bergantung pada kaedah penjilidan Booklet:

 • Staples – minimum 8 muka surat
 • Terikat sempurna (perfect bound) – minimum 52 muka surat
 • Satu gelung dijahit (loop stitched) – minimum 8 muka surat
 • Pengikatan wayar-o (wire-o binding) – minimum 10 muka surat

Cara Membuat Booklet

Apabila membuat Booklet, cara yang paling mudah dan paling menjimatkan kos ialah menggunakan templat Booklet yang sudah siap, direka bentuk secara profesional dan boleh diedit. Anda boleh mencari templat percuma dalam talian atau pada aplikasi seperti Microsoft Word.

Jika anda lebih suka membuat Booklet anda dari awal dan secara percuma, anda boleh menggunakan aplikasi percuma seperti Microsoft Excel, Microsoft Word dan Canva.

Untuk mereka bentuk Booklet berkualiti tinggi, ikuti langkah berikut:

 • Pilih saiz Booklet
 • Tentukan tujuan Booklet
 • Pilih templat Booklet
 • Tuliskan kandungannya
 • Tambah imej dan reka bentuk
 • Selesaikan dan muat turun

Idea Dan Contoh Booklet

Jika anda dalam proses mencipta Booklet dan anda kehabisan idea tentang cara untuk melakukannya, berikut ialah beberapa petunjuk yang secara umumnya boleh digunakan pada pelbagai reka bentuk Booklet:

Kebolehbacaan

Oleh kerana tujuan Booklet anda adalah untuk menyampaikan maklumat, teks anda harus mudah dibaca. Elemen teks seperti – saiz fon, aksara, jarak baris dan warna boleh membantu meningkatkan kebolehbacaan.

Seimbang

Keseimbangan adalah salah satu elemen penting dalam reka bentuk. Sememangnya, orang ramai tertarik kepada imej dan pemandangan yang seimbang secara visual. Anda boleh meniru ini menggunakan bentuk, warna dan teks yang sesuai.

Pertimbangkan untuk bekerja dengan pereka profesional, menggunakan reka bentuk siap sedia atau bekerjasama dengan pasukan untuk mendapatkan pendapat kedua.

Walaupun ia mungkin tidak mudah diukur untuk mengetahui bila baki adalah betul, ia adalah sesuatu yang anda boleh beritahu dengan segera.

Imej

Jika anda mencipta Booklet untuk tujuan pengiklanan atau untuk mempamerkan jenama/produk/perkhidmatan anda – anda perlu menggunakan gambar untuk meningkatkan reka bentuknya.

Penggunaan teks yang berlebihan dan tiada imej boleh membosankan dan membuatkan pembaca anda hilang minat. Walaupun anda ingin menunjukkan maklumat penyelidikan, anda boleh menggunakan maklumat grafik dan gambar rajah dan bukannya teks sahaja.

Untuk inspirasi, lihat yang berikut untuk sampel Booklet siap sedia direka bentuk secara profesional.

Soalan Lazim tentang Booklet

Bagaimanakah cara membuat Booklet menggunakan Word?

 • Buka Microsoft word dan klik pada menu fail.
 • Pilih “Baharu” daripada tab “Templat”, dan senarai templat akan muncul.
 • Pilih templat pilihan anda.
 • Klik pada menu fail selepas memilih templat anda.
 • Untuk mencetak Booklet anda klik pada butang “Cetak”.

Apakah itu Booklet A5?

Booklet A5 ialah saiz khusus Booklet yang berukuran 148 × 210 mm dan lebih kecil sedikit daripada Booklet A4.

Bagaimanakah saya boleh membuat Booklet untuk projek?

Mencipta Booklet untuk projek adalah sama seperti mencipta sebarang jenis Booklet; satu-satunya perbezaan terletak pada format, kandungan dan imej yang digunakan untuk projek itu.

Bagaimana untuk menyediakan Booklet anda Untuk percetakan?

Setelah anda selesai menulis dan mereka bentuk Booklet anda, langkah seterusnya ialah mencetak. Pilih warna kertas dan buat semua pelarasan yang diperlukan pada saiz, susun atur dan jidar.

Semak artikel ini untuk mendapatkan panduan terperinci tentang ‘cara mengatur Booklet anda untuk dicetak.’

Kesimpulan

Booklet boleh digunakan untuk beberapa fungsi, terutamanya pemasaran. Ia boleh membantu pelanggan dalam membuat keputusan.

Memandangkan anda telah mempelajari semua perkara penting dalam Booklet, tiba masanya untuk mencipta Booklet anda sendiri!

Jika anda sedang mencari perkhidmatan pencetakan buku kecil pukal , sila hubungi kami. Kami menawarkan perkhidmatan percetakan & penjilidan Booklet yang berpatutan di Kuala Lumpur & Selangor.

the copier guythe copier guythe copier guy
Get A Quote